EN
Mısırı Kışın Tüketmek İçin Nasıl Saklamalı?

 

Ana yemeklerin yanında, salatalarda, özel soslarla buluştuğunda menülerin baş köşesinde yerini alan mısır, en lezzetli haline dalından koptuğu an ulaşıyor. Hasat edildiği Ağustos ve Eylül aylarında sıkça tükettiğimiz mısırın, kışın nefis bir çorbada veya ağır ağır pişirilen şifalı yahnilerde kavuştuğu lezzet ise bir başka.

 

Peki mısırı kış boyu tazeliğini koruyarak tüketmenin en iyi yolu nedir? Çoğu gıdada olduğu gibi, derin dondurucuda saklamak en yaygın uygulanan yöntem olarak öne çıkıyor. Mısırın lezzetini korumak içinse dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Mısırı bir yıla yakın bir süre saklamak için konserve de etkili bir yöntem.

 

Şimdi kış için hazırlık yapmanın tam zamanı. Siz mısırlarınızı alın ve tezgahınıza dizerek hazır edin. Biz kış boyu en aromatik mısırları yemenin sırlarını anlatalım. Hazırlıklar başlasın!

 

Haşlama Yöntemi

 

Geniş bir tencereye su koyup ocakta kaynatın. Su kaynadıktan sonra, yapraklarını soyduğunuz mısırları tencereye koyun. Küçük mısırlar yaklaşık 5-7 dakikada, orta büyüklükteki mısırlar 8-9 dakikada, büyük mısırlar ise 10-11 dakikada haşlanacaktır. Mısır haşlandığında taneleri koyu sarı bir renk alır veya hafif saydam hale gelir. Mısır tanelerinin tamamen yumuşamasını beklemeyin, unutmayın ki pişirmeye çalışmıyorsunuz, sadece dondurucuda saklanmaya hazır hale getiriyorsunuz.

 

Bir maşa yardımıyla sıcak sudan çıkardığınız mısırları hemen soğuk su ve buz dolu bir kaba aktarın. Bu şoklama yöntemiyle mısırlar hemen soğuyacağı için, doldurduğunuz poşetlerde pişmeye devam etmeyecek ve ideal haşlanma noktasında kalacaklar. Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın.

 

Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin. Daha sonra derin dondurucuya veya buzdolabınızın dondurucu bölümüne yerleştirin.

Izgara Yöntemi

 

Mısırınızın aromatik ve hafif isli bir tada sahip olmasını istiyorsanız, ızgarada pişirmenizi öneririz. Izgarayı orta ateşe ayarlayın, mısırları yapraklarını soymadan ızgaraya koyun. Mısırların eşit ve hızlı bir şekilde pişmesi için, ızgaraya dizerken aralarında birkaç cm olmasına özen gösterin. Yaklaşık 15-20 dakika sonra, yapraklarını kaldırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Taneler hafif kahverengi olduysa, diğer tarafını çevirin.

 

Mısırların tamamı piştiğinde ızgaradan alıp soğumaya bırakın. İyice soğuduğundan emin olduktan sonra, önce yapraklarını soyun. Ardından mısırları ortadan ikiye bölün. Bir bıçak yardımıyla mısır tanelerini koçandan ayırın. Bu işlem için keskin bir bıçak kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Diğer mısıra geçmeden önce, ayırdığınız mısır tanelerini derin dondurucuya koyacağınız kaplara yerleştirin. Hepsi bittiğinde dolaba kaldırın.

 

Konserve Yöntemi

 

Geniş bir tencereye su koyup kaynattıktan sonra, mısır koçanlarını yalnızca 3 dakika kadar haşlayın. Ardından kağıt havlunun üzerine koyup soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise dökmeyin ve ocakta kaynatmaya devam edin. Soğuyan mısırların tanelerini bir bıçak yardımıyla koçanlarından ayırın. Daha sonra mısırları, önceden ısıtılmış kavanozlara, ağızlarında 3 cm boşluk kalacak şekilde doldurun.

 

Ocakta kaynamaya devam eden haşlama suyunu, içine mısır koyduğunuz kavanozlara doldurun ve yine ağzında 3 cm boşluk kalmasına dikkat edin. Her bir kavanoza bir çay kaşığı kadar tuz koyun. Birkaç dakika açık kaldıktan sonra kavanozları, ilk kez kullanacağınız kapaklarla kapatın. Ağzı kapatılan kavanozları, tekrar içi kaynayan suyla dolu geniş bir tencereye koyun ve yaklaşık 15 dk kadar kaynamaya bırakın. Ardından kavanozları güneş görmeyen, serin bir yerde muhafaza edin.

Çerezler gibi teknolojileri, sitenin işlevselliğini optimize etmek, sosyal medya ile entegre etmek, sitemizi ve üçüncü taraf web sitelerini ziyaret ettiğinizde tarafımız ve üçüncü taraflarca sizinle alakalı reklamların sunulmasını sağlamak, trafiğimizi ve site performansımızı analiz etmek ve web sitelerimizdeki deneyiminizi iyileştirip kişiselleştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi