Dr. Nihat Mıdıkoğlu: Mısır bitkisi çıktıktan sonra 4-6 yaprak seviyesine geldiğinde, boyu da 20-30 cm arası olduğunda ruhsatlı ilaçlar kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki mısır çıkmadan kullanılan ilaçlar daha etkilidir. Mısır çıktıktan sonra kullanılan ilaçlar düzgün atılmazsa mısırın büyümesini biraz durdurur. O nedenle çıkmadan önce atılmasında fayda vardır. Ayrıca mısırda kullanılan ilaçlar mutlaka ruhsatlı olmalı. Mısırda kullanılan yabancı ot ilacı, ondan sonra ekilecek bir ürün için olumsuz etki yapabilir. Tarımda en önemli ilaç grubu olan yabancı ot ilaçlarının affı yoktur. Bilmeden kullanılan yabancı ot ilaçları toprağı bir yıl etkisi altında tutabilir, ürünü yakabilir. Bu nedenle uzmana danışmadan yabancı ot ilacı kullanılmamalı.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu:Tohumunuzu nem almayan bir yerde, kuru ve serin bir ortamda muhafaza ediyorsanız kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce çimlenme testi yapın. Bir tabağın içerisine pamuk ve mısır tohumu koyup çimlendirmeyi deneyin. Eğer yüzde 90-95 çimleniyorsa kullanabilirsiniz. Tohumları rutubet alan bir yerde saklıyorsanız çimlenmeyecektir. Bu durumda değiştirmeniz gerekir.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu:Mısırın tepe püskülü oluşmadan beş gün veya bir hafta önce gerçekleşen döllenme döneminde yapılmalı. 10 gün sonra ikinci kez potasyum uygulaması yapılabilir. Özellikle damlama sulama yapan üreticiler bu dönemde verirse, koçanın ucundaki kısımda döllenme yetersizliğini ortadan kaldırır.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu: Son yıllarda mikro granül gübre kullanımı Türkiye’de yaygınlaştı. Pahalı bir gübre ama sadece bu gübreyi kullanmak yetmez. Taban gübreden vazgeçmek yerine miktarını azaltabilirsiniz. Taban gübresi kullanırken şuna dikkat etmelisiniz: Bitkinin 5-6 cm yanına veya kökün altına atılmalıdır.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu: pH değerini 8’den 7’ye düşürmek için kükürt kullanılmalıdır. Örneğin tınlı toprak için 100-110 kg dekara ekimden bir ay önce, topak nemliyken kükürt verilmesinde fayda var. Çünkü kükürt topraktaki nemle tepkimeye girer, toprakta rutubet yoksa kükürdün hiçbir faydası olmaz. Kükürde alternatif olarak hayvan gübresi veya leonardit de kullanılabilir. Bunların pH değeri 10-11 olur ancak toprakta salgıladıkları karbon, topraktaki suyla birleşip karbonik asit oluşturunca, toprağın PH’ını düşürmeye yarar. Bu uygulamanın her yıl yapılması gerekir. Sulama yaptığınız su veya bazik kaynaklı gübreler nedeniyle zamanla toprağın PH’ı tekrar yükselebilir. Bu nedenle toprağın PH’ını bir kez düşürdükten sonra asit gübreler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Kullandığınız gübrenin üresinin düşük olmasına da özen gösterin.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu: pH’ı yüksek olan topraklarda aslında kireç yüksektir. Örneğin yüzde 10 kireçli bir toprağın kireç değerini yüzde 8’e indirmek istiyorsanız, dekara 1440 kg elementel kükürt kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle pH’ı düşürmek yeterli değildir, topraktaki kireç oranını da azaltmak gerekir. Bunun için de yüzde 2 birimlik bir düşüş için, 1440 kilo dekar başına yüzde 99 saf elementel kükürt kullanmanız gerekir.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu: Taban gübrelemesi denince akla ilk olarak fosfor gelir. Fosfor çok tembel bir elementtir ve çiftçilerimiz mümkünse fosforu ekim esnasında, bant usulü vermelidir. Eğer fosforu ekimden 1 hafta 10 gün önce fırfırla atarsanız, ardından tırmıkla kapatıp, sürgü çekip, üzerine ekim yaparsanız, mısır yeni kök geliştirmek için fosfordan faydalanamaz. Fosfor yılda toprak tipine bağlı olarak, 5 ila 8 cm arasında oynayabilir. Eğer fosforlu gübreyi bant usulü uygularsanız, tohumun 5-6 cm yanına ve 8-9 cm altına atmanız gerekiyor. O zaman daha faydalı olacaktır.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu:Topraktan bulaşan mantarlar ile besin elementlerinden sadece bakırın etkisi vardır. Mısırda ise bakır elementi kullanılmaz. Sadece bakır kullanımıyla topraktan bulaşan mantarları bertaraf edebilirsiniz. Azot ise mantarı besler. Bitkide çok fazla azot kullanırsanız, bitkinin yeşil aksamına bulaşacak mantarı artırmış olursunuz. Öte yandan fosforun tedavi edici bir etkisi vardır. Ağır Metal diye tabir ettiğimiz demir, çinko, bakır gibi gübreler yapraktan kullanılıyorsa, bitkiyi mantardan korumuş olursunuz. Bunlar aslında mantar hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılan zirai ilaç aktiflerinin temel taşlarıdır.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu: Mısırın tepe püskülü oluşmadan beş gün veya bir hafta önce gerçekleşen döllenme döneminde yapılmalı. 10 gün sonra ikinci kez potasyum uygulaması yapılabilir. Özellikle damlama sulama yapan üreticiler bu dönemde verirse, koçanın ucundaki kısımda döllenme yetersizliğini ortadan kaldırır.
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu: Sürdürülebilir tarım için su yönetimi çok önemlidir. Sulamayı yaparken sıcaklığa bağlı olarak buharlaşma kaybını istemeyiz. Sulama zamanı ve miktarı doğru ve dikkatli seçilmelidir. Akıllı tarım sisteminde uygun sulama yöntemiyle yeterli su miktarını kullanmalıyız. Ülkemiz su fakiri. Bu nedenle sürdürülebilir tarım için en iyi su yönetimini gerçekleştirmeliyiz. Cargill Saha Ekibi uzman görüşüyle sulama yapılmalıdır.
Dr. Nihat Mıdıkoğlu: Organik madde toprağın olmazsa olmazıdır. Aslında kimyasal gübre zehirdir. Amonyumlu gübreler toprakta ayrışarak amonyak gazı çıkarıyor. Amonyak gazı ise topraktaki bütün mikroorganizmaları öldürüyor. Toprağın canlılığını ortaya koyan bu mikroorganizmaların yaşam alanı ise organik maddedir. Toprakta suyla birleşerek karbonik asit oluşturur. Toprağın PH’ını düşürür. Toprağı koyulaştırır, ısınmasını sağlar ve gübrelerin alımlarını artırır. Bitki, organik maddenin içindeki elementlerden ilk sene yüzde 60 oranında, ikinci sene yüzde 30 oranında, üçüncü sene yüzde 10 oranında faydalanır. Organik maddenin toprağa verdiği fayda en az 5 ila 7 yıl sürer. Soruya dönecek olursak; 4,2 ton yanmış hayvan gübresi, 4,2 ton organik madde olduğu anlamına gelmez. En iyi ihtimalle organik madde miktarı leonarditte yüzde 75-76’dır. En iyi hayvan gübresinde yüzde 50 civarında organik madde söz konusudur. Eğer dekara 2,1 ton organik madde atmak istiyorsanız, bunun karşılığı olarak en az 4,2 ton hayvan gübresi kullanmanız gerekmektedir.
Bu sayfada yer alan yetiştiricilikle ilgili tüm bilgiler tarlaya özel olarak verilmiştir. Sizin yetiştirdiğiniz ürün, toprak analizi sonuçları ile bir önceki sezon yetiştirdiğiniz ürüne ve kullanılan girdilere bağlı olarak; zirai girdilerin (gübre, ilaç vb.) çeşidi, kullanım zamanı ve miktarı değişmektedir. Tarlanızla ilgili tüm sorular için ziraat mühendisine danışmanızı öneririz.