Herakleitos der ki; “Değişmeyen tek şey; değişimin ta kendisidir.” Haksız da değil. Evren, doğa, insanlık değişirken aynı kalan tek bir şeyden söz etmek bile mümkün değil. Tarım da bunlardan biri. Bugün halen daha geçtiğimiz yüzyıldan kalma bilgi ve yöntemlerle tarım yapıyor olsaydık sanıyoruz dünyanın çok az bir kısmı gıdaya ulaşabilir olurdu. Şanslıyız ki tarım da kendini yeniliyor.
Bu anlamda “Connected Agriculture”’ı son yılların en önemli kavramlarından biri olarak sayabiliriz. Zira geldiğimiz yüzyılın en önemli tarım trendlerinden biri olarak kalmayacak, global gıda sorununa da doğrudan çözüm üretebilecek yöntemler arasında yer alacak gibi görünüyor. Dijital tarım olarak da Türkçeleştirebileceğimiz kavram, çiftçinin sürdürülebilir bir üretim yapabilmesi için koşullarını en iyi hale getirmeyi hedefliyor.
Araştırmalara göre 2050 yılında dünyanın gıda ihtiyacının yüzde 70 oranında daha artacağını düşünürsek tarım tekniklerinin geliştirilmesinin ve üretimin artmasının ne kadar faydalı olabileceğini bir kez daha anlamış oluruz. Connected Agriculture, tam da bu amaç doğrultusunda tarımı dijitalize edip nesnelerin interneti ile inovatif bir şekilde geliştirmeyi hedefliyor. Ekimden sulamaya, hastalıkla mücadeleden iklim önlemlerine kadar birçok alanda fayda sağlayacak tarımsal teknolojiler aslında üç ana grupta toplanabiliyor: otonom robotlar ve drone, sensörler ve nesnelerin interneti.
ROBOTLARIN EMEĞİ
İnsan emeğini otomasyonla güçlendirmek birçok sektör için yükselen bir trend ve tarım da istisnai değil. Birçok açıdan tarım tekrarlayan eylemlere ve standart süreçlere sahip bir alan olduğundan robotlar ve otomasyonun kullanılması için ideal sektörlerden biri. Ekim, sulama, hasat ve tasnif için bu ürünleri kullanmak çiftçiye zamandan ve en önemlisi bütçeden tasarruf sağlıyor. Bu da daha az işgücü ile daha kaliteli ve daha çok sayıda ürüne ulaşmasını sağlıyor.
ŞOFÖRSÜZ TRAKTÖRLER
Traktör ve benzeri araçlar tarımın kalbi. Ülkemizde halen bir insan tarafından yönetilen traktörler kullanılıyor olsa da yakın zamanda şoförsüz araçları da görebiliyor olacağız. Bu modern tarım araçları tarlada sınır haritaları oluşturabiliyor, yol planlama yazılımını kullanarak tarla yollarını programlayabiliyor ve daha da önemlisi toprak sahibini sadece bu araçları kullanmak için işçi istihdam etmekten kurtarıyor.
Bununla birlikte bazı traktörler, görüntüleme sistemleri, navigasyon, GPS, uzaktan izleme ve kumanda için nesnelerin interneti ile donatılmış vaziyette. Bu da çiftçiye çok daha yetenekli bir yardımcı sağlamak anlamına geliyor. Bu teknolojik gelişmeler insanların makineleri aktif olarak sürekli kontrol etmeye olan ihtiyaçlarını da önemli ölçüde azaltıyor.
HASSAS TOHUMLAMA
Bir zamanlar tohum ekmek oldukça zahmetli bir işlemdi. Halen daha geleneksel yöntemleri kullanarak ekim yapan çiftçi sayımız çok. Ancak modern tarım insandan çok daha hızlı yöntemler keşfetti bile. İyi ürün almanın en önemli noktalarından biri olan etkili tohumlama iki değişken üzerinde kontrol gerektiriyor. Biri; tohumların doğru derinlikte ekilmesi, diğeri ise bitkilerin en uygun şekilde büyümesini sağlamak için birbirinden uygun mesafede ayrılması.
Tohumlama makineleri, programlandıkları bölgede uygun yere doğru miktarı ektiğinden hem bu iki değişken üzerindeki kontrolü sağlıyor, hem ekim işlemini hızlandırıyor, hem de çiftçiyi israftan kurtarıyor.
Yakın zamanda bu hassas tohumlama makinelerini şoförsüz traktörler ve nesnelerin interneti ile birleştirme üzerinde çalışan yazılımcılar, henüz tohumlama işleminde toprağın kalitesini, yoğunluğunu, nemini ve besin seviyelerini ayrıntısına kadar raporlayabilmeyi ve daha ilk aşamada süreci kontrol edebilme yetkinliğine sahip olmayı hedefliyor.
YERALTI SULAMASI
Ülkemizde de giderek yaygınlaşan damlama sulama, çiftçinin mahsulünün ne zaman ve ne kadar su aldığını kontrol etmelerini sağlayan bir sulama yöntemi. Toprağın nem seviyesini ve bitki sağlığını sürekli izleme olanağı veren bu sistem artık sensörlerle eşleştirilerek bir adım öteye taşınıyor. Yeraltından damla sulama yapan yeni sistem özerk bir şekilde çalışırken sadece gerektiğinde çiftçinin müdahalesine ihtiyaç duyuyor.
HASAT ZAMANI TATİL
Hasat, çiftçinin ekinlerinin ne zaman hazır olduğunu bilmesine ve hasat sürecini sınırlı bir süre içinde tamamlamasına bağlıdır. Bugün hasat için kullanılan birçok makine bulunuyor. Ancak yakın zamanda çiftçilerin hasat zamanı tatil yaptığını görmeniz de mümkün. Zira sensörler ve nesnelerin interneti ile donatılan sofistike makineler ideal koşullar sağlandığı anda hasat işlemine otomatik olarak başlayacak ve herhangi bir insan gücüne ihtiyaç duyulmayacak.
Mısırın hasat için uygun olup olmadığını kontrol eden çiftçimiz bugün koçanı kırıp dane üzerindeki siyah noktayı arıyor. Ancak gelişmiş kameralar ve doğru algoritmalarla çalışan robotlar sayesinde yakın zamanda ürünün toplanmaya hazır olduğunu anlamak için vakit kaybetmeye de gerek kalmayacak.